Login / Register  0 items | $0.00 New#KVRDeals
BJsgoodlife
KVRer
 
7 posts since 19 Nov, 2014

Postby BJsgoodlife; Thu Nov 20, 2014 1:44 pm Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

Thank you so much for coming back. It is version 2.4.3. of zynaddsubfx. I can download instruments into zyn if that's what you mean by extracting the proper files and then going into settings. After this bank root dirs, then add root directory. Could that be the problem? I also typed in the terminal:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install zynaddsubfx

I did this in the hope of getting rid of some white noise which I was successful at after correctly connecting qjackctl. To try to answer your question I typed zynaddsubfx -v but the information I supplied you with is all that was there.
fundamental
KVRist
 
439 posts since 21 Oct, 2008, from USA

Postby fundamental; Thu Nov 20, 2014 5:26 pm Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

BJsgoodlife wrote:Thank you so much for coming back. It is version 2.4.3. of zynaddsubfx. I can download instruments into zyn if that's what you mean by extracting the proper files and then going into settings. After this bank root dirs, then add root directory. Could that be the problem? I also typed in the terminal:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install zynaddsubfx

I did this in the hope of getting rid of some white noise which I was successful at after correctly connecting qjackctl. To try to answer your question I typed zynaddsubfx -v but the information I supplied you with is all that was there.

This is not the VST version, please start a new thread after verifying that you have connected the audio output of zyn.
One of the developers on the ZynAddSubFX open source synth
The author of the Zyn-Fusion UI for ZynAddSubFX
BJsgoodlife
KVRer
 
7 posts since 19 Nov, 2014

Postby BJsgoodlife; Mon Nov 24, 2014 2:05 pm Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

I found a workaround to keep zynaddsubfx from crashing. It definitely had something to do with qjackctl. I was using ubuntu. But I recently found a way to get windows 7 back on my computer and now I have a dual boot. It doesn't crash when I edit the sound or when I add layers of instruments. I don't yet know how to add instruments in Windows though, if you have any suggestions I'd be grateful. Thank you in advance.
BJsgoodlife
KVRer
 
7 posts since 19 Nov, 2014

Postby BJsgoodlife; Tue Nov 25, 2014 7:59 pm Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

I am using the VST version.
BJsgoodlife
KVRer
 
7 posts since 19 Nov, 2014

Postby BJsgoodlife; Thu Nov 27, 2014 8:21 am Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

I must have done something wrong because it was working, but I can't see any of the sounds I have imported and the collection is missing, too. This is what it looks like in the settings window:

../banks
C:/Program Files (x86)Zynaddsubfx/Companion
C:/Program Files (x86)/Zynaddsubfx/banks
C:/Program Files (x86/Zynaddsubfx_2005

Any help you could offer would be appreciated, I will try to pay it forward. Thank you in advance.
BJsgoodlife
KVRer
 
7 posts since 19 Nov, 2014

Postby BJsgoodlife; Wed Dec 03, 2014 6:34 am Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

Hi, I solved the above problems in Windows but I still want to get it to work in Linux because there is far less latency. Some sounds it will crash on, too. I checked to see if the file name is correct and it is. It also crashes when trying to edit the instrument and when layering instruments. I looked up "xrun" and discovered that this has something to do with qjackctl. The trouble is I don't know what or how to fix it. I checked with AskUbuntu, but they said it was off topic. Yes, it is the VST version. Do you have any other ideas? Thank you again for all of your willingness to help on this issue and I look forward to hearing from you.
BJsgoodlife
KVRer
 
7 posts since 19 Nov, 2014

Postby BJsgoodlife; Wed Dec 03, 2014 7:21 am Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

Hi again,

this is what I see when I try to play Angel Harp from the Companion bank on my MIDI keyboard.


brian@brian-NY550AA-ABA-p6240f:~$ zynaddsubfx

ZynAddSubFX - Copyright (c) 2002-2011 Nasca Octavian Paul and others
Compiled: May 9 2013 23:39:04
This program is free software (GNU GPL v.2 or later) and
it comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.

Try 'zynaddsubfx --help' for command-line options.

Sample Rate = 44100
Sound Buffer Size = 523 samples
Internal latency = 11.9 ms
ADsynth Oscil.Size = 512 samples
Starting Audio: JACK
Jack buffer resized
Audio Started
Starting MIDI: ALSA
MIDI Started
Info, alsa midi port connected
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Info, alsa midi port connected
zynaddsubfx: /build/buildd/zynaddsubfx-2.4.3/src/Synth/SUBnote.cpp:338: void SUBnote::filter(SUBnote::bpfilter&, float*): Assertion `synth->buffersize % 8 == 0' failed.
Aborted (core dumped)
brian@brian-NY550AA-ABA-p6240f:~$


When I open up Sub Synth 9 xruns appear but it hasn't crashed yet.

Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun

Then after editing the envelope I get more xruns and this error message:

Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
zynaddsubfx: /build/buildd/zynaddsubfx-2.4.3/src/Synth/SUBnote.cpp:338: void SUBnote::filter(SUBnote::bpfilter&, float*): Assertion `synth->buffersize % 8 == 0' failed.
Aborted (core dumped)
brian@brian-NY550AA-ABA-p6240f:~$


I just don't know what this means. Should my buffer be 8? Right now it is 2.

Finally, this is what happens when I try to layer instruments. Not as many error messages, but still quite a few:

Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
Jack reports xrun
zynaddsubfx: /build/buildd/zynaddsubfx-2.4.3/src/Synth/SUBnote.cpp:338: void SUBnote::filter(SUBnote::bpfilter&, float*): Assertion `synth->buffersize % 8 == 0' failed.
Aborted (core dumped)
brian@brian-NY550AA-ABA-p6240f:~$


Thank you again for all of your time and efforts.
fundamental
KVRist
 
439 posts since 21 Oct, 2008, from USA

Postby fundamental; Wed Dec 03, 2014 7:30 am Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

The xruns that you are reporting are not with the VST version. When using the standalone please use a reasonable jack buffer size such as 128 samples per period. This is a parameter set by the jack daemon when you launch it. Please do not post issues unrelated to the VST in this thread.
One of the developers on the ZynAddSubFX open source synth
The author of the Zyn-Fusion UI for ZynAddSubFX
docdavid
KVRer
 
16 posts since 20 Dec, 2015

Postby docdavid; Sun Dec 20, 2015 4:21 pm Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

it doesn't seem to work in my studio one 3 pro host, any suggestions ?
and the stand alone version wont record a wav file, ?
User avatar
jackoo
KVRian
 
544 posts since 3 Jul, 2006

Postby jackoo; Tue Dec 22, 2015 9:41 am Re: "ZynAddSubFX VST doesn't work in X or Y" PostHere

Hi,

What OS, ZynAddSubFX VST version, ASIO buffer size are you using?
Previous

Moderator: paulnasca

Return to ZynAddSubFX