Waveform Problem Plugins

Discussion about: tracktion.com
JohnNoizz
KVRer
12 posts since 27 Feb, 2018

Post Tue May 28, 2019 7:30 pm

gerk wrote:
Tue May 28, 2019 2:12 pm
zzz00m wrote:
Thu Apr 25, 2019 6:25 am
Edit: and I did try the "Enable DPI Awareness" option in this plugin. It seems to work until you close Waveform, and then the setting state is forgotten when you open the project again in the next Waveform session.
Enabling DPI awareness fixes Hybrid 3 for me. It also fixed the blank GUI on Bluecat's FreqAnalyst CM. Setting seems to stick when closing and reopening Waveform on my machine.
I can confirm this, BUT... it only works on Waveform 10

Kott
KVRist
56 posts since 12 Mar, 2013 from Russia, Vladivostok

Re: Waveform Problem Plugins

Post Wed May 29, 2019 4:50 am

mikoatkvr wrote:
Tue May 28, 2019 9:01 am
I have just installed Drumgizmo-1:0.9.16-1kxstudio1 vst , running W10 on Mint-18.3 . It loads fine ( I'm in the process of downloading one of the kits now which is 2.3gb [ we will see if the large kit size is maybe the problem with loading ] . Note that Drumgizmo also passes the Pluginval tests with flying colours. I will get back when I load up a kit and maybe save & reload an Edit.
I did fresh install of Mint 18.3, drivers/updates, then W10 and Drumgizmo from Kxstudio. It hangs Waveform's GUI. I don't know where to dig.

mikoatkvr
KVRist
441 posts since 25 Jul, 2010 from Northern Ireland

Re: Waveform Problem Plugins

Post Wed May 29, 2019 8:05 am

I did fresh install of Mint 18.3, drivers/updates, then W10 and Drumgizmo from Kxstudio. It hangs Waveform's GUI. I don't know where to dig
.
I will look deeper into this for you later this evening and see if we can get this sorted for you

Kott
KVRist
56 posts since 12 Mar, 2013 from Russia, Vladivostok

Re: Waveform Problem Plugins

Post Wed May 29, 2019 6:22 pm

mikoatkvr wrote:
Wed May 29, 2019 8:05 am
I will look deeper into this for you later this evening and see if we can get this sorted for you
Thanks again. To reproduce I just add plugin (empty or with kit), then any random actions (start playing, close W10) cause hangs.

Strange and important thing that it's happens on different machines and different distros.

ForrestH
KVRer
16 posts since 24 Jan, 2019

Re: Waveform Problem Plugins

Post Fri May 31, 2019 1:26 pm

The Artisan plugins (at least Nonlinear Space and Hombre, I suspect all of them) have text fields for Dry and Wet settings, which should accept numbers in dB. Enter any number > 0 and you get +0.0 dB, any number <= 0 and you get -inf dB. This carries over to the fields on the Controls panel/Properties pane.

Kott
KVRist
56 posts since 12 Mar, 2013 from Russia, Vladivostok

Re: Waveform Problem Plugins

Post Mon Jun 03, 2019 10:59 pm

Humble bump for Drumgizmo.

mikoatkvr
KVRist
441 posts since 25 Jul, 2010 from Northern Ireland

Re: Waveform Problem Plugins

Post Tue Jun 04, 2019 1:25 am

Sorry Kott I had to reinstall my system as it was behaving badly after too many lib conflicts. I will get onto this ASAP

HansP
KVRist
173 posts since 9 Sep, 2017

Re: Waveform Problem Plugins

Post Mon Jun 24, 2019 11:32 am

did anyone experience buggy behavior after the spectre/meltdown CPU and system timing changes?

markyk99
KVRer
2 posts since 7 Oct, 2007 from England

Re: Waveform Problem Plugins

Post Wed Jul 10, 2019 11:38 pm

I'm having trouble with the visual animation of Native Instruments (NI) Effects in Waveform 10.

This is not a problem in Waveform 8.

A specific example:
- Windows 10
- Waveform 10.1.5
- NI Supercharger (compressor) added to track
- plug in adds to track OK and the control window pops up
- the control window display does not animate or move when I drag my mouse over it, although audibly it seems to be applying and my mouse moves over the controls sound like they altering the settings - but the settings do not visibly change so I cannot see what I am doing
- strangely, when I click on the "NI" logo on the plugin it pops up an "about" box for the plugin - when this is visible the main plugin animation works OK again - but I cannot alter any settings unless I dismiss the "about" popup
- if I open two different NI effects at the same time, click the "NI" logo on one of them, both animate OK and I can control the one that does not have the popup activated
- other effects from different manufacturers work fine (e.g. Focusright)

This issue seems to apply to all the NI effects plugins I have. It does not apply to the NI Kontakt instruments - only the effects.

gerk
KVRist
48 posts since 27 May, 2019

Re: Waveform Problem Plugins

Post Fri Jul 12, 2019 1:18 pm

markyk99 wrote:
Wed Jul 10, 2019 11:38 pm
I'm having trouble with the visual animation of Native Instruments (NI) Effects in Waveform 10.

This is not a problem in Waveform 8.

A specific example:
- Windows 10
- Waveform 10.1.5
- NI Supercharger (compressor) added to track
- plug in adds to track OK and the control window pops up
- the control window display does not animate or move when I drag my mouse over it, although audibly it seems to be applying and my mouse moves over the controls sound like they altering the settings - but the settings do not visibly change so I cannot see what I am doing
- strangely, when I click on the "NI" logo on the plugin it pops up an "about" box for the plugin - when this is visible the main plugin animation works OK again - but I cannot alter any settings unless I dismiss the "about" popup
- if I open two different NI effects at the same time, click the "NI" logo on one of them, both animate OK and I can control the one that does not have the popup activated
- other effects from different manufacturers work fine (e.g. Focusright)

This issue seems to apply to all the NI effects plugins I have. It does not apply to the NI Kontakt instruments - only the effects.
Just tried Supercharger in W10.2.1 (latest version) and the GUI animates fine.
I would recommend updating Waveform and if that doesn't fix it reinstall the NI plugs.

Steve Bolivar
KVRian
531 posts since 25 Aug, 2006

Re: Waveform Problem Plugins

Post Wed Jul 17, 2019 1:51 pm

I'm on the latest version of Waveform and can confirm GUI issues with Native Instruments Studio Drummer and Abbey Road Drum series. Switching to DPI awareness fixed it but makes the GUI small and hard to read. Does it with Invidia card and the onboard Intel graphics. Replica XT delay seems fine.

HansP
KVRist
173 posts since 9 Sep, 2017

Re: Waveform Problem Plugins

Post Fri Jul 19, 2019 9:35 am

I have a problem with SUBSPACE.
T7, Windows 10, ASUS TUF gaming notebook.

when the mix is complex, the reverb starts to "howl", means the pitch changes erratically up and down, but like a short howl. like you jump on the foot of the singer while performing. :)
it occurs every few seconds, between that, the sound is clean.

it looks like a timing problem. like there is a control loop for the data input/processing/output sync, that runs amok and tries to keep up with itself. this might have become some sort of "liquid processing" because of the internal modulation, so all internal parameters can shift softly, and it needs interpolation all the time.

also, since that unfortunate spectre/meltdown update frenzy, many computers seem to have timing issues, and reaction of track pad and mouse has irregular speed problems and glitches.
perhaps this issue has broken some strategies in software, that are about sync of parallel processes...

markyk99
KVRer
2 posts since 7 Oct, 2007 from England

Re: Waveform Problem Plugins

Post Mon Jul 22, 2019 10:17 am

Regarding NI animation (above).

I have updated Waveform to 10.2.1. And I have reinstalled NI. This did not fix the issue.

Selecting DPI awareness on the plugin does fix the issue - but does make the plugin window smaller.

tovokas
KVRist
277 posts since 9 Sep, 2005 from Washington State. USA

Re: Waveform Problem Plugins

Post Sun Jul 28, 2019 3:37 pm

AIR Transfuser VST crashes on MacOS Mojave. (The AU is working fine and passes validation).

Here is the validation info:

pluginval v0.2.3 - JUCE v5.4.3
Started validating: /Library/Audio/Plug-Ins/VST/Transfuser.vst
Random seed: 0x2e73f8b
Validation started: 28 Jul 2019 4:29:09pm

Strictness level: 5
-----------------------------------------------------------------
Starting test: pluginval / Scan for known types: /Library/Audio/Plug-Ins/VST/Transfuser.vst...
2
0
7
19000
Num types found: 1

Testing plugin: VST-Transfuser-bab401ae-72667254
AIR Music Technology: Transfuser v2.0.7.0
All tests completed successfully
-----------------------------------------------------------------
Starting test: pluginval / Open plugin (cold)...
2
0
7
19000

Time taken to open plugin (cold): 4 secs
All tests completed successfully
-----------------------------------------------------------------
Starting test: pluginval / Open plugin (warm)...
2
0
7
19000

Time taken to open plugin (warm): 4 secs
Running tests 1 times
All tests completed successfully
-----------------------------------------------------------------
Starting test: pluginval / Plugin info...

Plugin name: Transfuser
Alternative names: Transfuser
SupportsDoublePrecision: no
Reported latency: 0
Reported taillength: 0

Time taken to run test: 0
All tests completed successfully
-----------------------------------------------------------------
Starting test: pluginval / Editor...

Time taken to open editor (cold): 224 ms

*** FAILED: VALIDATION CRASHED

0 pluginval 0x000000010c050e91 _ZN4juce11SystemStats17getStackBacktraceEv + 65
1 pluginval 0x000000010bf971c4 _ZN12_GLOBAL__N_119getCrashLogContentsEv + 52
2 pluginval 0x000000010c050f84 _ZN4juceL11handleCrashEi + 20
3 libsystem_platform.dylib 0x00007fff70d5db5d _sigtramp + 29
4 ??? 0xf6a9400070001002 0x0 + 17773807775017603074
5 Transfuser 0x00000001122c8cc2 _ZN12SteinbergAir3Vst10AirVstView6resizeEiiiii + 98
6 Transfuser 0x00000001122c56d1 _ZN12SteinbergAir3Vst13AirVstProcess6resizeEv + 97
7 CoreFoundation 0x00007fff44c40060 __CFRUNLOOP_IS_CALLING_OUT_TO_A_TIMER_CALLBACK_FUNCTION__ + 20
8 CoreFoundation 0x00007fff44c3fc0c __CFRunLoopDoTimer + 851
9 CoreFoundation 0x00007fff44c3f752 __CFRunLoopDoTimers + 330
10 CoreFoundation 0x00007fff44c20962 __CFRunLoopRun + 2130
11 CoreFoundation 0x00007fff44c1febe CFRunLoopRunSpecific + 455
12 pluginval 0x000000010c06ba5e _ZN4juce14MessageManager20runDispatchLoopUntilEi + 206
13 pluginval 0x000000010bfa98be _ZL34createAndShowEditorOnMessageThreadRN4juce19AudioPluginInstanceE + 462
14 pluginval 0x000000010bfb0c92 _ZN26EditorWhilstProcessingTest7runTestER11PluginTestsRN4juce19AudioPluginInstanceE + 978
15 pluginval 0x000000010bfa7b32 _ZN4juce14MessageManager16AsyncCallInvokerIZN11PluginTests8testTypeERKNS_17PluginDescriptionEE3$_1E15messageCallbackEv + 34
16 pluginval 0x000000010c066015 _ZN4juce12MessageQueue18deliverNextMessageEv + 245
17 pluginval 0x000000010c065ef2 _ZN4juce12MessageQueue21runLoopSourceCallbackEPv + 50
18 CoreFoundation 0x00007fff44c3d683 __CFRUNLOOP_IS_CALLING_OUT_TO_A_SOURCE0_PERFORM_FUNCTION__ + 17
19 CoreFoundation 0x00007fff44c3d629 __CFRunLoopDoSource0 + 108
20 CoreFoundation 0x00007fff44c20feb __CFRunLoopDoSources0 + 195
21 CoreFoundation 0x00007fff44c205b5 __CFRunLoopRun + 1189
22 CoreFoundation 0x00007fff44c1febe CFRunLoopRunSpecific + 455
23 HIToolbox 0x00007fff43e7f1ab RunCurrentEventLoopInMode + 292
24 HIToolbox 0x00007fff43e7eee5 ReceiveNextEventCommon + 603
25 HIToolbox 0x00007fff43e7ec76 _BlockUntilNextEventMatchingListInModeWithFilter + 64
26 AppKit 0x00007fff4221779d _DPSNextEvent + 1135
27 AppKit 0x00007fff4221648b -[NSApplication(NSEvent) _nextEventMatchingEventMask:untilDate:inMode:dequeue:] + 1361
28 AppKit 0x00007fff422105a8 -[NSApplication run] + 699
29 pluginval 0x000000010bf9dc6c main + 348
30 libdyld.dylib 0x00007fff70b723d5 start + 1
31 ??? 0x0000000000000004 0x0 + 4

Binary Images:
0x10bf8e000 pluginval
0x7fff70d59000 libsystem_platform.dylib
0x1115d2000 Transfuser
0x7fff44be6000 CoreFoundation
0x7fff43e74000 HIToolbox
0x7fff421fd000 AppKit
0x7fff70b5c000 libdyld.dylib
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017), 4.2 GHz Intel Core i7
Radeon Pro 580 8 GB
Focusrite Scarlett 4i4 3rd Gen
Waveform 10/Studio One Pro 3.5

tovokas
KVRist
277 posts since 9 Sep, 2005 from Washington State. USA

Re: Waveform Problem Plugins

Post Sun Jul 28, 2019 10:02 pm

You know, going through and running the validator on every plugin gets sort of addictive. :)
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017), 4.2 GHz Intel Core i7
Radeon Pro 580 8 GB
Focusrite Scarlett 4i4 3rd Gen
Waveform 10/Studio One Pro 3.5

Return to “Tracktion”