cant get waveform to recognise my midi controller [Solved]

Discussion about: tracktion.com
carllackey
KVRist
274 posts since 7 May, 2009

Post Sat Apr 15, 2017 4:57 am

title says it all i downloaded the newest version on mac and my axiom 49 output is enabled, but i can't enable the input.

PierreG
KVRist
214 posts since 24 Sep, 2005

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Sun Apr 16, 2017 10:07 am

What version are you running?

8.0.26 (just released) has introduced new midi controller issues.

See discussion of v26 here: viewtopic.php?p=6759027

carllackey
KVRist
274 posts since 7 May, 2009

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Sun Apr 16, 2017 1:16 pm

the newest 8.0.26

FigBug
KVRist
406 posts since 3 May, 2005 from Victoria, BC

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Mon Apr 17, 2017 8:59 am

The midi issues should only affect Windows. Was this working in previous versions of Waveform. So far I can't reproduce the issue.

carllackey
KVRist
274 posts since 7 May, 2009

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Mon Apr 17, 2017 9:15 am

yes it worked on the previous version. when i go into settings, it has the output enabled, but the 2 inputs for my axiom 49 controller is disabled. i have enabled each one, but there is still no signal in the sequencer when i set up a midi track. i have also used different synths, but no joy...

FigBug
KVRist
406 posts since 3 May, 2005 from Victoria, BC

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Mon Apr 17, 2017 9:34 am

Can you click on the MIDI input and send me a screenshot of the settings. Send it to roland@tracktion.com

carllackey
KVRist
274 posts since 7 May, 2009

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Mon Apr 17, 2017 2:11 pm

im such a luddite. how do i screenshot on a mac?

RangerJay
KVRer
6 posts since 22 Jul, 2015

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Mon Apr 17, 2017 7:56 pm

I am using the latest version of Waveform on an iMac with an original Axiom 49, and it is working.

See attachment.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

carllackey
KVRist
274 posts since 7 May, 2009

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Tue Apr 18, 2017 3:32 am

that's exactly how mine is set up, but when i load, for example collective on to track 4, then set input to usb axiom port 1 there is still no sound. my controller works with all of my other daws.

dRowAudio
KVRAF
1507 posts since 30 Dec, 2012

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Tue Apr 18, 2017 5:31 am

Can you check the "Control Surfaces" settings page and then any custom surfaces you may have set up.
Do you have the Axiom set up as an "Input Device" to any of these? If so, is the "Hide MIDI Input Device" option enabled? If so, this will stop it from appearing in the list of MIDI inputs in an Edit.

User avatar
Stuttaton
KVRist
426 posts since 24 Jan, 2004 from Sweden

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Tue Apr 18, 2017 8:29 am

Waveform crashes when I try to activate the second midi out on my Roland UM-2G midi interface. Both inputs and the first output work as they should.
I run the latest build (downloaded today) 64 bit version on Windows 10.
Last edited by Stuttaton on Tue Apr 18, 2017 10:01 am, edited 1 time in total.

dRowAudio
KVRAF
1507 posts since 30 Dec, 2012

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Tue Apr 18, 2017 8:45 am

Stuttaton wrote:Waveform crashes when I try to activate the second midi out on my Roland UM-2G midi interface. Both inputs avd the first output work as they should.
I run the latest build (downloaded today) 64 bit version on Windows 10.
Thanks, we have a fix for this and will be releasing a new version shortly.

FigBug
KVRist
406 posts since 3 May, 2005 from Victoria, BC

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Tue Apr 18, 2017 8:46 am

Ignore me, Dave already replied.

carllackey
KVRist
274 posts since 7 May, 2009

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Tue Apr 18, 2017 4:31 pm

dave, i have usb axiom 49 port 1 enabled in output. and the same port 1 enabled. i don't have any other controller.control surfaces there is no device. does this help?

dRowAudio
KVRAF
1507 posts since 30 Dec, 2012

Re: cant get waveform to recognise my midi controller

Post Wed Apr 19, 2017 12:11 am

Hmm, if this isn't the cause I'm not sure why it wouldn't be appearing.
the setting I referring to is shown in the attached screenshot. Is this where you have checked that it is turned off?
Screen Shot 2017-04-19 at 09.06.11.png
Do other input devices appear (e.g. other MIDI inputs or audio inputs)?
Do you have the "Run audio engine when stopped" option from the Edit screen "Options" button enabled? This can sometimes temporarily remove input devices if you try to view them whilst the audio engine is stopped. If it isn't ticket can you enable it and then press play to ensure the engine is running. Do they appear in the list now?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Tracktion”