adjusting pressure sensitivity

Official support for: rogerlinndesign.com
rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Post Sat Dec 08, 2018 3:42 pm

I'm trying to duplicate something that's simple on a Prophet T-8: play entirely with pressure, so instead of having an initial attack you just press and the voices swell up from zero, like having a volume pedal for each note. On the T-8 I got a really nice stringish pad that way.

I've got Animoog Mod 1 configured with control = pressure and destination = loudness. I've tried setting the LinnStrument's pressure sensitivity to low, medium, and high, but attack and decay are kind of abupt, and sustain is a little shaky, so the results aren't very musical.

I tried to check the hidden setting ("hold Calibration (col 16, row 4) while pressing the 'Medium' button to see a number in large digits") but I don't see a number.

Firmware is 2.1.0.

User avatar
Roger_Linn
KVRian
1061 posts since 8 Jun, 2010
Roger Linn Design

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sat Dec 08, 2018 3:57 pm

My guess is that your synth is not set to modulate loudness entirely from pressure, but rather also has an envelope generator controlling note loudness. You must trace the problem down in your synth by simplifying.

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sat Dec 08, 2018 4:16 pm

It's a very simple patch. The amplitude envelope is just a short attack to maximum and a short decay. I've turned off Mod 2, 3, and 4.

If I turn off Mod 1, the sustain amplitude is steady. If I turn it back on, it's as I described.

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sat Dec 08, 2018 5:23 pm

Here's an audio file showing what I'm talking about. First Mod 1 is off, then it's on.

http://lauriston.com/pressure.wav

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sat Dec 08, 2018 6:00 pm


User avatar
Tj Shredder
KVRAF
1532 posts since 6 Jan, 2017 from Outer Space

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sun Dec 09, 2018 12:22 am

There are two ways the modulation of sustain is implemented in synths! You have to check that first: play a note, and while playing change the sustain. If that changes the level, all is fine. But I know too many synths which only take the sustain value before the note is played and then keep it there. In that case you have to do a different trick to achieve what you want...

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sun Dec 09, 2018 9:37 am

The Animoog modulation matrix doesn't have sustain among its targets. It has volume.

Pressure is definitely controlling the volume, I just can't get it to play smoothly a la the Prophet T-8.

48cube
KVRist
99 posts since 4 Apr, 2013

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sun Dec 09, 2018 9:45 am

The reason probably is that Amp Envelope is hardwired to volume and triggered by note event.

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sun Dec 09, 2018 10:17 am

Experimenting more with this on the Moog Model D in Polyphonic mode with MIDI in MPE mode.

Since so far as I can tell from the Model D docs and UI it does not support channel pressure as a modulation source, I set Loudness/Z to CC11 and mapped it to Volume.

I can control one voice pretty smoothly, and see the Volume knob move smoothly in response to pressure.

When I play an interval or chord, the volume jumps around, as does the Volume knob. Feels like it's not handling CC11 per channel but instead choosing the most recent value and applying it to all voices.

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sun Dec 09, 2018 12:01 pm

It seems odd to me that I can get the smooth pressure response across the whole 0-127 range with the Model D (albeit for only one voice), but not using the equivalent settings in Animoog. Maybe Geert Bevin will have some insight.

rlauriston
KVRist
62 posts since 24 Mar, 2018

Re: adjusting pressure sensitivity

Post Sun Dec 09, 2018 3:03 pm

Using MIDI Wrench, I can see that the LinnStrument is sending CC11 per channel, so I think the glitch might be a bug in Model D's polyphony or MPE implementation.

Return to “Roger Linn Design”