Overall latency is different every time I record. Is this to be expected?

Configure and optimize you computer for Audio.
KVRer
12 posts since 26 Nov, 2017

Post Fri May 31, 2019 11:52 am

Using Zoom H2n in Audio Interface mode for recording.
Using Asio4all Driver
Ableton Live 9
Windows 7

If the latency was of some consistent value I could just compensate, the variance in every recording leaves me recording the metronome as feedback then line-ing it up to grid on every single recording I make. It is agonizing workflow.
Any insight into what might be attempting and failing to compensate would be great. Compensation off on Asio and off on Ableton.
it varies from -10ms to +60, it shreds channel to channel rhythmical glue. :(

thankkkkkkss,
michael :)

KVRAF
2063 posts since 5 Oct, 2005

Post Fri May 31, 2019 12:07 pm

If your adding plug ins that have latency in between takes, then that will do it.

KVRer

Topic Starter

12 posts since 26 Nov, 2017

Post Fri May 31, 2019 11:19 pm

No plugins :)

User avatar
KVRAF
5249 posts since 6 Jan, 2017 from Outer Space

Post Fri Jun 21, 2019 7:49 am

How do you manage to have -10 ms latency? Is your DAW able to predict the future?
And back to the topic question: answer is no!

User avatar
KVRian
723 posts since 31 Aug, 2004 from England !

Post Tue Jun 25, 2019 10:47 am

I had this problem waay back on a Lexicon Alpha interface. I never did cure it and for the record Lexicon Support were an iota above unwilling and useless.

I binned it and got something better.

I know that doesn't help so to offer something back, I wonder why you're using it with Asio4all? Does the Zoom not come with it's own drivers? If so surely these would be preferable for integrity of interfacing rather than generic Asio4all (as good as that is in some situations).

That would be my first port of call.

KVRist
36 posts since 12 Jul, 2013

Post Tue Feb 23, 2021 3:02 pm

I have similar issues; I have a clock going out of Bitwig into my Eurorack and back into Bitwig. If I play that with the metronome they are rarely in sync. Adding an HW FX into the mix throws things out further and it seems to be different every time I stop and start playback.

Return to “Computer Setup and System Configuration”