Avid Mbox 2.

Configure and optimize you computer for Audio.
KVRAF
2016 posts since 26 Jul, 2004

Post Mon Apr 12, 2021 8:21 am

I bought it, I think in a moment of..............I don´t know, blackout or so.
I am sue it does not run with Cubase 9 or any modern DAW exept Protools, but may be I am wrong.

I installed the latest driver I could find, but says nothing beeing activated in Cubase.
Should I give it away on ebay again or is it possible to work with Cubase?

Cheers
classic

KVRist
251 posts since 16 Feb, 2017

Post Mon Apr 12, 2021 8:25 am

Can't tell you why Cubase doesn't like it. But the MBox2 & MBox3 I have are listed in all the installed DAWs as ASIO (PT, FL, Studio One, Reaper)

User avatar
KVRAF
6504 posts since 7 Sep, 2006 from Roseville, CA

Post Mon Apr 12, 2021 8:27 am

I had one many years ago and it worked with other DAWs. Which OS and audio drivers (e.g., Core Audio, ASIO4ALL, etc) are you using?

User avatar
Beware the Quoth
29370 posts since 4 Sep, 2001 from R'lyeh Oceanic Amusement Park and Funfair

Post Mon Apr 12, 2021 8:31 am

OS?

If I werent WFH, I'd have one hooked up to my Win10 work laptop. Ive used it with PT, Bidule, Tracktion and suchlike.
John Titor died for your sins!

KVRAF
2164 posts since 5 Nov, 2014

Post Mon Apr 12, 2021 8:33 am

It works with Cubase, there’s glitch on Windows with playing audio files if using ASIO drivers tho.

It should work with most DAW’s on Windows 8.1 and lower, also on OS X Mavericks 10.9.5 and lower.

MuLab doesn’t want to work with ASIO drivers also, but work with WDM, MME and the likes.

I’m happy with mine MBox 2 Mini with latest Bitwig on Windows 8.1.
Last edited by Passing Bye on Mon Apr 12, 2021 8:41 am, edited 1 time in total.

KVRAF

Topic Starter

2016 posts since 26 Jul, 2004

Post Mon Apr 12, 2021 8:40 am

It is listed and I can use it as an input, but Cubase says, Audio Output not conected.

KVRAF
2164 posts since 5 Nov, 2014

Post Mon Apr 12, 2021 8:43 am

Can you connect it manually?

KVRAF

Topic Starter

2016 posts since 26 Jul, 2004

Post Mon Apr 12, 2021 8:51 am

I told cubase to use the avid box as standard input and changend the output setting to: Stereo out as main mix. Now it says to both, input and outputs are conected. But ...........well, no sounds out of my Headphones.

KVRAF

Topic Starter

2016 posts since 26 Jul, 2004

Post Mon Apr 12, 2021 10:31 am

When looking at my USB devices it shows the MBox in Windows, but says no driver.
Strange.

KVRAF

Topic Starter

2016 posts since 26 Jul, 2004

Post Mon Apr 12, 2021 1:07 pm

So far, I got it managed, to find the right driver and install it.
All the little lights on the box did show up suddenly.
No, Cubase shows the MBox and I was abel to select it and its driver for use in Cubase.
Still, there is no playback sound out of this little box and I can´t figure out, why.
Any ideas?

KVRAF
2164 posts since 5 Nov, 2014

Post Mon Apr 12, 2021 1:12 pm

Maybe your mix knob on the box isn’t letting anything pass trough headphone out?

KVRAF

Topic Starter

2016 posts since 26 Jul, 2004

Post Mon Apr 12, 2021 1:17 pm

I crankt it all to the right and it does not change a thing.

Return to “Computer Setup and System Configuration”