Korg Wavestation VST constantly crashes Ableton Live 9... just me?

VST, AU, AAX, etc. plug-in Virtual Instruments discussion
mholloway
KVRAF
1895 posts since 11 Jan, 2009 from Portland, OR, USA

Post Thu Mar 26, 2015 8:37 am

Anybody else having issues with Wavestation crashing Live 9 (or any other DAW) upon instantiating the plugin? Happens about 4 out of 5 times, really incredibly annoying. I'm using the latest version, running 64 bit, etc...the other Korg synths run fine.
https://michaelarthurholloway.bandcamp.com/ - Noir-themed Dark Jazz
https://tvhwy.bandcamp.com/releases - classic IDM by TV HWY
www.dwifh.com - old-school industrial music by DEAD WHEN I FOUND HER

User avatar
Ingonator
KVRAF
12522 posts since 21 Mar, 2008 from Hannover, Germany

Post Thu Mar 26, 2015 8:52 am

No problem here with the Wavesttaion 64-bit VST2 plugin in Live 9.1.7 64-bit (on Windows 7 64-bit).

Using this since the very first versions (several years ago) and not really many crashes during those years (including older versions that used the eLicenser dongle).
Ingo Weidner
Win 10 Home 64-bit / mobile i7-7700HQ 2.8 GHz / 16GB RAM //
Live 10 Suite / Cubase Pro 9.5 / Pro Tools Ultimate 2021 // NI Komplete Kontrol S61 Mk1

User avatar
topaz
KVRAF
4580 posts since 15 Jul, 2001 from Holmfirth, West Yorkshire, U.K

Post Thu Mar 26, 2015 9:01 am

running ok here

Live 9.1.6
OSX 10.9.5

sprnva
KVRAF
2119 posts since 16 Jan, 2013

Post Thu Mar 26, 2015 9:15 am

No problems here either. Maybe it or it's presets got corrupted?

mholloway
KVRAF

Topic Starter

1895 posts since 11 Jan, 2009 from Portland, OR, USA

Post Thu Mar 26, 2015 2:03 pm

Dang, guess it is just me! Yikes... I'll try a re-install. Thanks for the input, guys. Hopefully I'll figure it out.
https://michaelarthurholloway.bandcamp.com/ - Noir-themed Dark Jazz
https://tvhwy.bandcamp.com/releases - classic IDM by TV HWY
www.dwifh.com - old-school industrial music by DEAD WHEN I FOUND HER

sprnva
KVRAF
2119 posts since 16 Jan, 2013

Post Sat Mar 28, 2015 5:30 am

Funnily enough I just got a couple of crashes with it here. I had a couple of tracks going and dropped Wavestation onto a new track when it crashed Live. Reloaded Live, tried again and it crashed.

So I dropped another plugin onto the new track and then replaced it with Wavestation. That worked fine.

User avatar
arkmabat
KVRAF
4102 posts since 6 Nov, 2009

Post Sat Mar 28, 2015 5:57 am

Odd. It's the most stable plugin I can think of in Windows.

fluffy_little_something
Banned
12897 posts since 5 Jun, 2012

Post Sat Mar 28, 2015 10:51 am

At least you have access to your VST :hihi:
I just bought the M1, installed it, but I have no idea where it was installed as I could not specify my VST folder :P

User avatar
taoyoyo
KVRian
1184 posts since 6 Jul, 2005

Post Sat Mar 28, 2015 12:02 pm

I've gotten fairly consistent crashes from Wavestation on OS X (10.10.1, mainly VST but also AU) when replacing and auditioning waveforms (mostly in Live 9).

User avatar
Ingonator
KVRAF
12522 posts since 21 Mar, 2008 from Hannover, Germany

Post Sat Mar 28, 2015 2:05 pm

fluffy_little_something wrote:At least you have access to your VST :hihi:
I just bought the M1, installed it, but I have no idea where it was installed as I could not specify my VST folder :P
The default paths on Windows 7 64-bit are:

For the 64-bit VST2 plugin:
C:\Program files\Vstplugins
For the 32-bit VST2:
C:\Program Files (x86)\Vstplugins

In the installer you are also able to change the paths. For this in the "Custom setup" on the page with the list of "Standalone", "VST" and "RTAS" you have to click at the "+" at the beginning of the "VST" entry and the on "M1 VST". After that at the lower right a "Change..." button will appear.
Ingo Weidner
Win 10 Home 64-bit / mobile i7-7700HQ 2.8 GHz / 16GB RAM //
Live 10 Suite / Cubase Pro 9.5 / Pro Tools Ultimate 2021 // NI Komplete Kontrol S61 Mk1

fluffy_little_something
Banned
12897 posts since 5 Jun, 2012

Post Sat Mar 28, 2015 2:08 pm

Oh, thanks, didn't see that, will reinstall it tomorrow :)

mholloway
KVRAF

Topic Starter

1895 posts since 11 Jan, 2009 from Portland, OR, USA

Post Thu Sep 10, 2015 9:26 am

sprnva wrote:Funnily enough I just got a couple of crashes with it here. I had a couple of tracks going and dropped Wavestation onto a new track when it crashed Live. Reloaded Live, tried again and it crashed.

So I dropped another plugin onto the new track and then replaced it with Wavestation. That worked fine.

The (annoying) workaround you found of having Wavestation replace a different plugin seems to work -most- of the time, I've found. But this issue is still very much alive, and causes me problems because I have saved Clips with Wavestation in it, which have to be loaded on an empty channel (because dropping a clip on a channel that already has an instrument won't replace the instrument, of course) so I still get crashes when trying to load these.

Basically, it's the most unstable plugin I own... in Live, anyway. So many crashes, even now!

Anybody else experiencing these crashes find any other workarounds / solutions ?

-M
https://michaelarthurholloway.bandcamp.com/ - Noir-themed Dark Jazz
https://tvhwy.bandcamp.com/releases - classic IDM by TV HWY
www.dwifh.com - old-school industrial music by DEAD WHEN I FOUND HER

weilhalt
KVRer
3 posts since 18 Jan, 2016

Post Tue Dec 07, 2021 3:10 am

2021 and still wavestation plugin causes crash on ableton live 11.0.12. Apparently the plugin was "not found" although it exist an I can drag and drop it on a lane. Loading a saved project also crashes live, if the plugin is inserted in any track. ANyone with an idea?

soops32
KVRer
6 posts since 8 Dec, 2021

Post Wed Dec 08, 2021 12:12 am

not trying to be rude but... are u using a pirated copy? maybe update

Rastkovic
KVRist
407 posts since 26 Jul, 2018 from Germany

Post Wed Dec 08, 2021 3:24 am

weilhalt wrote:
Tue Dec 07, 2021 3:10 am
2021 and still wavestation plugin causes crash on ableton live 11.0.12. Apparently the plugin was "not found" although it exist an I can drag and drop it on a lane. Loading a saved project also crashes live, if the plugin is inserted in any track. ANyone with an idea?
An update on the latest version would make sense. If the problem persists, contact the Korg support.

I remember getting crashes with either Wavestation or M1. But that was shortly after they received a v2 update.

Return to “Instruments”