U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Official support for: u-he.com
User avatar
Urs
u-he
22959 posts since 8 Aug, 2002 from Berlin

Post Mon Jan 14, 2019 11:00 am

We're working on it. The main problem is trying to find/build a computer with the same configuration to somehow be able to reproduce the issue. Unfortunately we can't do this in a single day :-/

eldigi
KVRer
20 posts since 28 Jan, 2011

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Mon Jan 14, 2019 11:01 am

thanks Urs. Let me know if there's anything I can help with!

tasmaniandevil
KVRian
563 posts since 22 Mar, 2005 from Germany

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Tue Jan 15, 2019 2:55 am

Thanks a lot for all the infos.
Sorry that nothing helped, those were all tips I gathered from other articles and forums where people had similar issues in Mojave. Looks like this can happen to all sorts of software, like Matlab, SQL clients, or even game engine editors (and other audio plugins, like Voxengo, for example). But since it seems to be a rare issue, there is no information yet as to what is causing this. It might be a specific hardware configuration, and or some detail Apple changed in Mojave. But we simply don't know this yet. We need to gather more information first.

To test the "open in low resolution", right-click the Ableton Live application icon in the Application folder, and select "Get Info". In the window that opens, there is a checkmark for the low resolution option. Ableton just started to support high resolution displays with version 10, so this might not work perfectly on all systems yet.

One question, out of curiosity: Why is the frame rate set to 59.88Hz instead of 60Hz? And is there an option to use exactly 60Hz? Would be interesting to know if this frame rate is maybe part of the problem.

User avatar
lnikj
KVRAF
1911 posts since 23 May, 2005 from the North Cornwall coast

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Tue Jan 15, 2019 3:15 am

tasmaniandevil wrote:
Tue Jan 15, 2019 2:55 am
One question, out of curiosity: Why is the frame rate set to 59.88Hz instead of 60Hz? And is there an option to use exactly 60Hz? Would be interesting to know if this frame rate is maybe part of the problem.
The framerate may be set to vsync rather than a specific frame rate.

User avatar
Urs
u-he
22959 posts since 8 Aug, 2002 from Berlin

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Tue Jan 15, 2019 6:18 am

tasmaniandevil wrote:
Tue Jan 15, 2019 2:55 am
Ableton just started to support high resolution displays with version 10, so this might not work perfectly on all systems yet.
This might be the culprit as we use vector UIs using CoreGraphics (which run at full resolution), while certainly by far most plug-ins will use VST GUI (pixel based afaik).

Howard
KVRAF
3670 posts since 23 May, 2004 from Bad Vilbel, Germany

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Tue Jan 15, 2019 6:38 am

Might be worth checking other vector-UI plugins.

eldigi
KVRer
20 posts since 28 Jan, 2011

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Tue Jan 15, 2019 6:37 pm

here's another interesting piece of information: I get the same sluggish response when using Repro 5 AAX in Pro Tools 12!

As for screen frame rate: 59.88 is the default which is grayed out and I can't change.

Low resolution: I honestly don't see this option in the "get info" window for Live 10 (Mojave...)

Butwug
KVRist
78 posts since 26 Oct, 2018

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Tue Jan 15, 2019 7:10 pm

Im running Bitwig and just updated to Mojave. No noticeable issues so far with Zebra or Hive.

What I DID encounter with Mojave was Voxengo Span running extremely choppy on the spectrum analyzer and db readout. Instead of being smooth, it was choppy/frame rate issue. This would cause other vst’s that had moving bits to run choppy as well. My VU meter had terrible framerate. Toneboosters EQ was choppy as well on the spectrum and db readout. Once I closed Span, the other vst’s worked fine.

I suspect this is an Apple problem with Mojave update.


Edit* Span also makes UHE plugins run uber slow. Moving a parameter registers about a quarter second later. Back to normal after closing Span. Not sure if thats of any use to OP or Urs.

User avatar
Urs
u-he
22959 posts since 8 Aug, 2002 from Berlin

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Wed Jan 16, 2019 2:12 am

eldigi wrote:
Fri Jan 11, 2019 12:05 pm
DELL U2713HM Display
Is that connected via HDMI or via DisplayPort?

tasmaniandevil
KVRian
563 posts since 22 Mar, 2005 from Germany

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Wed Jan 16, 2019 3:05 am

eldigi wrote:
Tue Jan 15, 2019 6:37 pm
Low resolution: I honestly don't see this option in the "get info" window for Live 10 (Mojave...)
Hmm, you don't this in the Get Info window? That would be weird. Even on the beta versions, it's usually there.
low_resolution.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by tasmaniandevil on Wed Jan 16, 2019 3:08 am, edited 1 time in total.

tasmaniandevil
KVRian
563 posts since 22 Mar, 2005 from Germany

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Wed Jan 16, 2019 3:07 am

Butwug wrote:
Tue Jan 15, 2019 7:10 pm
What I DID encounter with Mojave was Voxengo Span running extremely choppy on the spectrum analyzer and db readout.
Yes, some Voxengo plugins are affected by this issue, I think he confirmed this in his forum.

eldigi
KVRer
20 posts since 28 Jan, 2011

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Wed Jan 16, 2019 10:09 am

Urs wrote:
Wed Jan 16, 2019 2:12 am
eldigi wrote:
Fri Jan 11, 2019 12:05 pm
DELL U2713HM Display
Is that connected via HDMI or via DisplayPort?
That's a displayport (thunderbolt)

eldigi
KVRer
20 posts since 28 Jan, 2011

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Wed Jan 16, 2019 10:10 am

tasmaniandevil wrote:
Wed Jan 16, 2019 3:05 am
eldigi wrote:
Tue Jan 15, 2019 6:37 pm
Low resolution: I honestly don't see this option in the "get info" window for Live 10 (Mojave...)
Hmm, you don't this in the Get Info window? That would be weird. Even on the beta versions, it's usually there.

low_resolution.png
not seeing this on neither Live 10, Live 10 Beta and Live 9

Ploki
KVRist
267 posts since 17 Dec, 2009

Re: U-He plugins are very sluggish on Live 10.0.5 and Mojave 10.14.2

Post Wed Jan 16, 2019 1:01 pm

because it's not a 4K display and you're running 1:1, not scaled mode.
you already ARE running low-resolution.

Return to “u-he”