AMPLITUBE 5 IS CLIPPING !!!

VST, AU, etc. plug-in Virtual Effects discussion
KVRer
26 posts since 11 Jul, 2019

Post Thu Apr 15, 2021 2:05 am

Hello im using amplitube 5 with virtual guitars , i check the level meters to see if the signal is clipping but they are ok so i dont understand why i get this ugly sound , i didnt have this problem with heavier 7 amp simulator but with every other amp plugin i use i get this clipping ...maybe im missing some configuration in amplitube ...give me a tip if you know something about this issue ...

User avatar
KVRAF
4187 posts since 15 Nov, 2006 from Hell

Post Thu Apr 15, 2021 2:16 am

are you sure it's clipping? if you hear a crackling sound, that might be that your buffer is too small and your CPU can't keep up.
From Russia with love
Our online jams (if you speak Russian - you're welcome to join!)

User avatar
Beware the Quoth
29371 posts since 4 Sep, 2001 from R'lyeh Oceanic Amusement Park and Funfair

Post Thu Apr 15, 2021 2:24 am

thread title is clipping into all-caps.
John Titor died for your sins!

KVRAF
28075 posts since 11 Apr, 2010 from Germany

Post Thu Apr 15, 2021 2:29 am

Shouldn't the characters be cut off at the top then though?
Plugins and a DAW. On an operating system. Which runs on a computer.

KVRian
697 posts since 28 Sep, 2012 from Norway

Post Thu Apr 15, 2021 4:56 am

Check your buffer size in your daw, maybe?

User avatar
KVRian
698 posts since 2 Sep, 2019

Post Thu Apr 15, 2021 6:28 pm

  1. Turn off or turn down any effects that may be in the effects rack.
  2. Pull the mics and buss levels down a bit in AT5's built-in mixer.
THIS MUSIC HAS BEEN MIXED TO BE PLAYED LOUD SO TURN IT UP

KVRist
93 posts since 9 Oct, 2020

Post Fri Apr 16, 2021 10:57 am

could just be gain staging. Try turning down the guitar, and boost the volume post-distortion to make up. If the guitar is too loud when it hits the amp the amp will get closer and closer to just sounding like a mess

KVRAF
2177 posts since 23 Dec, 2002

Post Fri Apr 16, 2021 11:09 am

Check the effect chains. You could be clipping the reverbs or delays. It can happen anywhere in the signal chain but most easily with verbs and delays.

Return to “Effects”