Omnisphere 2 slow interface

VST, AU, AAX, etc. plug-in Virtual Instruments discussion
pluton
KVRer
21 posts since 3 Jan, 2020

Post Thu Jan 16, 2020 7:24 pm

Does omnisphere need extra fast video card or something?
I’m using onboard graphics (gigabyte z390 gaming X) .
Running latest updates.

But omnisphere is the only plugin that has laggy interface,
it takes about 3-4 seconds to switch between parts,
and even longer when selecting categories in the browser.

jazzkat
KVRer
3 posts since 22 Dec, 2019

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Thu Jan 16, 2020 8:42 pm

I had the same issue when I first installed Omnisphere. Only way I could get rid of the lag was to click on utility and change the magnify window to 1.

mrsugmad
KVRist
186 posts since 30 Nov, 2007

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Thu Jan 16, 2020 9:01 pm

My 5 year old computer uses the Intel video chip on the motherboard, with no problems; 16 gigs memory. How much memory do you have?

pluton
KVRer
21 posts since 3 Jan, 2020

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 5:37 am

mrsugmad wrote:
Thu Jan 16, 2020 9:01 pm
My 5 year old computer uses the Intel video chip on the motherboard, with no problems; 16 gigs memory. How much memory do you have?
I have 32GB of memory

Nightshade03
KVRer
8 posts since 5 Oct, 2019

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 6:14 am

Whenever I update Omnisphere, it becomes laggy as hell. This is remedied by restarting my computer.

andrew71
KVRian
517 posts since 16 Jun, 2003

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 6:35 am

Does it lag when run in standalone mode or only as a plugin? I had a problem originally which was due to my DAW (Cubase) running in compatibility mode for Windows 7 (or 8 - can't remember for sure). Switching off compatibility mode fixed it for me.

pluton
KVRer
21 posts since 3 Jan, 2020

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 6:51 am

jazzkat wrote:
Thu Jan 16, 2020 8:42 pm
I had the same issue when I first installed Omnisphere. Only way I could get rid of the lag was to click on utility and change the magnify window to 1.
Mine was already set at 1 but I tried different magnification settings, didn't help.

pluton
KVRer
21 posts since 3 Jan, 2020

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 6:53 am

andrew71 wrote:
Fri Jan 17, 2020 6:35 am
Does it lag when run in standalone mode or only as a plugin? I had a problem originally which was due to my DAW (Cubase) running in compatibility mode for Windows 7 (or 8 - can't remember for sure). Switching off compatibility mode fixed it for me.
It's also laggy in standalone mode as well

User avatar
zvenx
KVRAF
7381 posts since 16 Feb, 2005 from Kingston, Jamaica

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 6:59 am

I have seen this mentioned elsewhere. I don't think they have figured it out.
I am on both mac and pc and have never had this issue.
What did they say?
Sorry it is happening to you.
rsp
sound sculptist

grdh20
KVRist
143 posts since 21 Sep, 2011

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 7:09 am

With the data on a sata, I actually find Omni quite responsive as compared to many of the other similar VST's.
{2018 27" iMac-Pro-10 core-RadeonProVega56 8gb-64gb ram-2TB int ssd+<4tb Samsung850-860evo ssd's in TB3 Akitio Enclosure> UAD Apollo x6-tb3/Yamaha2050/Amphion/Bowers&Wilkins/Komplete S61Mk2} latest OSX

pluton
KVRer
21 posts since 3 Jan, 2020

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 7:29 am

grdh20 wrote:
Fri Jan 17, 2020 7:09 am
With the data on a sata, I actually find Omni quite responsive as compared to many of the other similar VST's.
I'm actually on NVME m.2 SSD, and have these issues.
but I dont think drive has anything to do with since samples are loading with a reasonable speed,
but the GUI is whats slow

Funkybot's Evil Twin
KVRAF
6888 posts since 16 Aug, 2006

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 8:49 am

The Spectrasonics GUI's being open cause the GUI's in all my DAWs to lag. Reaper, Cubase, Studio One, will all have terribly slow framerates as long as Omnisphere or Keyscape are open. This is on Windows 10 x64. GPU is an AMD Radeon R7 200 series with 1GB of RAM, so nothing insanely high spec'd, but I also can't think of anything overtly complex happening with Omnisphere's GUI that should also tax anything that much.

User avatar
zvenx
KVRAF
7381 posts since 16 Feb, 2005 from Kingston, Jamaica

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 8:57 am

Very odd, I work with omnisphere all the time in Nuendo on Windows 10 when I work on my PC and never noticed the lag and yes I do keep my GUI's open until I move on to the next instrument etc.
I think it happens on some configurations but not all.
rsp
sound sculptist

User avatar
zvenx
KVRAF
7381 posts since 16 Feb, 2005 from Kingston, Jamaica

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 9:03 am

viewtopic.php?p=7301885#p7301885

Although I imagine by now whatever version they give him to test is now released.
But can't hurt to contact them and mention this, if you haven't already.

rsp
sound sculptist

pluton
KVRer
21 posts since 3 Jan, 2020

Re: Omnisphere 2 slow interface

Post Fri Jan 17, 2020 12:01 pm

double post
Last edited by pluton on Tue Jan 21, 2020 6:02 am, edited 1 time in total.

Return to “Instruments”