I am done with Spitfire Audio’s Labs.

Sampler and Sampling discussion (techniques, tips and tricks, etc.)
KVRian
562 posts since 13 May, 2015

Post Wed May 05, 2021 9:32 am

Much as I like and appreciate the free sounds, I’ve had enough of constantly repairing libraries and pointing the app to the library location. And now the plug-in is randomly crashing Live 11.

Been put off risking their paid for stuff I’m afraid.

User avatar
KVRAF
1852 posts since 28 Feb, 2015

Post Wed May 05, 2021 9:46 am

I have experienced the same thing, needing to repairing the libraries.

I don't have a good experience with their support either. I missed their intro deal on Abbey Road One with a day (or a couple of hours). The one where you would get $100 off and the next expansion for free. Emailed them and asked if they could do an exception, but no.

I'm guessing they thought I would buy it (later) anyway, but I didn't. Ended up buying the Hollywood Orchestra Opus Edition from EastWest instead.
i9-10900K | 128GB DDR4 | RTX 3090 | Arturia AudioFuse/KeyLab mkII/SparkLE | PreSonus ATOM/ATOM SQ | Studio One | Reason | Bitwig Studio | Reaper | Renoise | FL Studio | ~900 VSTs | 300+ REs

User avatar
KVRAF
3536 posts since 25 Jan, 2014 from The End of The World as We Knowit

Post Wed May 05, 2021 11:38 am

Other users had the same frustrating experiences in earlier Labs versions and the app has many bugfixes since. I needed to entirely cleanup and reinstall the app. There is an earlier thread about it.
MuLab Feels Simply Inspiring

User avatar
KVRAF
1852 posts since 28 Feb, 2015

Post Wed May 05, 2021 11:39 am

In my case I installed Labs a week ago, for the first time, and experience the same thing anyway.
i9-10900K | 128GB DDR4 | RTX 3090 | Arturia AudioFuse/KeyLab mkII/SparkLE | PreSonus ATOM/ATOM SQ | Studio One | Reason | Bitwig Studio | Reaper | Renoise | FL Studio | ~900 VSTs | 300+ REs

User avatar
KVRAF
3536 posts since 25 Jan, 2014 from The End of The World as We Knowit

Post Wed May 05, 2021 11:45 am

Fortunately there are many other choices for free and paid.
MuLab Feels Simply Inspiring

KVRer
25 posts since 1 Jan, 2015

Post Wed May 05, 2021 1:25 pm

I thought it was just me! I had a consistent problem with the Spitfire VST causing Reaper to crash. Disappointing too as I loved the sounds I was getting.

KVRer
14 posts since 25 Apr, 2021

Post Wed May 05, 2021 1:29 pm

I also stopped using it. It's great that it's free, and I certainly do appreciate the gesture, but my DAW is a well tuned tool. I won't have a drunken, unruly plugin stumbling around in there slapping asses and talking loudly. :hihi:

KVRAF
21979 posts since 20 Oct, 2007 from not here

Post Wed May 05, 2021 1:43 pm

it was a nightmare to repair the thing here after I'd restored from Time Machine having had to roll back the OS.
but, there is a very specific procedure before it's successful and it turns out I was missing part of the instructions or not seeing it in the interface

User avatar
Boss Lovin' DR
7974 posts since 15 Mar, 2002 from the grimness of yorkshire

Post Wed May 05, 2021 1:51 pm

..and the same here. A pity because the sounds are great, and I don't want to knock something that's such a great freebie..if only it would work... :cry:

I ended up like most others here getting frustrated with the repeated requests to repair files, so uninstalled it.

Hope they can sort it out...

KVRAF
1831 posts since 11 Mar, 2003

Post Wed May 05, 2021 2:06 pm

I have had issues with LABS, but support remoted to my machine and fixed it. Seems to have broken again recently for some reason. However on the same machine I have a fair few of the paid Spitfire Player libraries and they have mostly been fine (one or two had to be optimised, that was about it).

KVRAF
21979 posts since 20 Oct, 2007 from not here

Post Wed May 05, 2021 3:05 pm

Well, I'm very stubborn, I got it to work finally. TBH it was more me than them, but I think the way instructions were worded was not ideal.

I have two things in the Kontakt engine, they were no problem as far as I recall

actually 3 but Cimbalom in two versions

KVRist
292 posts since 15 Oct, 2001 from Santa Fe, NM

Post Wed May 05, 2021 3:28 pm

I had a lot of trouble initially on Mac, but been ok lately. Seems like they have a needlessly complicated system though.

KVRian

Topic Starter

562 posts since 13 May, 2015

Post Thu May 06, 2021 10:54 am

It’s the crashes linked to particular patches in certain libraries that has done it for me. Just doesn’t make any sense. Can corrupted samples do this maybe?

KVRer
25 posts since 4 Dec, 2004 from NY

Post Thu May 06, 2021 11:02 am

If you can find a friendly old-timer to lend you a hand, you can still get many of the Labs in Kontakt format, where they are much more pleasant to use and almost never get drunk.

KVRAF
21979 posts since 20 Oct, 2007 from not here

Post Thu May 06, 2021 11:46 am

Broken here again. I have no clue what has changed that would break it
this is pretty bad, actually

Return to “Samplers, Sampling & Sample Libraries”