Issues with Acoustic Revolutions 3

Official support for: impactsoundworks.com
stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Post Fri May 29, 2020 5:50 am

I just purchased Acoustic Revolutions 3 and am running into some issues right out of the gate:

1. I am starting my MIDI sequence on measure 2 in my DAW, but I want the Strum Rhythm to start from the beginning of the Rhythm. It's starting halfway through it - is this because I'm starting the MIDI on measure 2? Is there a workaround for this?

2. As a test, I moved the MIDI sequence to measure 3, which did make it so that it starts at the beginning of the strum rhythm instead of halfway through - however the audio for the beginning of the sample is getting cut off. Per suggestion from the message in the UI, I have moved the chord notes to slightly ahead of the beat, and while that seems to resolve the cutoff issue, now I have what sounds like a pick scrape or some other noise happening at beginning of the sequence. I can't figure out why and I only have the MIDI notes in place that are necessary to trigger the rhythm and the chord - nothing related to any of the FX.

3. The rhythm I need for this current song is just a very simple 4/4 downstroke rhythm with one downstroke on beginning of each measure. Since all the rhythms included with AR3 are a little more complex than that, I thought I would resolve it easily when reading the following in the user manual:

"Note that in ALL 3 modes you also have access to a set of single strums, chokes, slides, knocks and other FX, mentioned earlier in this manual. You can find these samples mapped to the octave starting at C0, represented by the pink and red keys."

I assumed this to mean that one of the C0 octave keys would have just a single strum downward, which would make sense, and would allow me to easily create the simple rhythm I'm trying to accomplish. But this doesn't seem to be there. Am I missing something with that?

I bought AR3 yesterday b/c this production I'm working on needs some very simple chords with a very simple rhythm and I thought that samples of these chords being played would sound much better than an Acoustic Guitar VSTi, but honestly, this is the most complicated IS product I've ever used as far as just getting something seemingly very simple to just work. All other IS products I've used are top-notch so this experience has thus far been pretty frustrating. I'm hoping it's user error.

Thanks.
Last edited by stpete111 on Fri May 29, 2020 6:11 am, edited 1 time in total.

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Fri May 29, 2020 6:07 am

Update: I think I've resolved #2. If I put ALL midi notes at exactly the same start time, and make sure they all start slightly ahead of the beat, at the same time, it triggers correctly. Per the message in the UI of the plugin, I thought I was only supposed to start the chord notes ahead of the beat, but keep the Rhythm trigger note on the exact beat.

User avatar
EvilDragon
KVRAF
19799 posts since 7 Jan, 2009 from Croatia

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Fri May 29, 2020 9:07 am

Regarding 1, you will probably want to set Sync to Key instead of Grid.

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Fri May 29, 2020 9:14 am

Hi EvilDragon - sorry, I don't see where to do that?

User avatar
EvilDragon
KVRAF
19799 posts since 7 Jan, 2009 from Croatia

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Fri May 29, 2020 10:37 pm

It's right next to the Rhythm Mode dropdown.

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Mon Jun 01, 2020 5:48 am

EvilDragon wrote:
Fri May 29, 2020 10:37 pm
It's right next to the Rhythm Mode dropdown.
Am I missing something? This is what my interface looks like:

Image

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Mon Jun 01, 2020 5:50 am

This is the link to the image in case you can't access it in the above post: https://ibb.co/C0f3fmq

User avatar
EvilDragon
KVRAF
19799 posts since 7 Jan, 2009 from Croatia

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Tue Jun 02, 2020 3:33 am

Oh, apologies. What I was talking about is a feature added in v1.1 update that has not yet been released unfortunately. Stay tuned!

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Tue Jun 02, 2020 5:19 am

EvilDragon wrote:
Tue Jun 02, 2020 3:33 am
Oh, apologies. What I was talking about is a feature added in v1.1 update that has not yet been released unfortunately. Stay tuned!
Oh ok, well that's good news! Looking forward to it!

Any projected release timeframe yet?

User avatar
EvilDragon
KVRAF
19799 posts since 7 Jan, 2009 from Croatia

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Tue Jun 02, 2020 7:09 am

That's up to zircon, tbh, I have no idea myself.

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Tue Jun 02, 2020 7:10 am

Ok thanks. @Zircon - patiently awaiting the update :)

User avatar
EvilDragon
KVRAF
19799 posts since 7 Jan, 2009 from Croatia

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Wed Jun 10, 2020 11:16 am

Update only files are not there yet, but if you redownload the library now it should be v1.1 with the above mentioned feature in.

stpete111
KVRist
328 posts since 17 Jan, 2005

Re: Issues with Acoustic Revolutions 3

Post Wed Jun 10, 2020 11:50 am

EvilDragon wrote:
Wed Jun 10, 2020 11:16 am
Update only files are not there yet, but if you redownload the library now it should be v1.1 with the above mentioned feature in.
Thanks very much for following up on this!

Return to “Impact Soundworks”